A rendezvény, mint PR és HR csodafegyver

Miért is érdemes rendezvényekben gondolkodni, milyen területeken működik sikeresen a rendezvény?

Miért a rendezvény?

1. Élményt ad

Bármit csinálunk, bárhova megyünk, figyelemfelkeltő reklámok és motiváló tartalmak tömege zúdul ránk a médiából és a munkahelyi kommunikációs csatornákból egyaránt. Ebben a felfokozott kommunikációs zajban nagyon egyedinek és személyesnek kell lennie annak az üzenetnek, ami átmegy azon a szűrőn, amit mindannyian kialakítottunk magunkban a saját nyugalmunk érdekében.

Erre lehet megfelelő eszköz a rendezvény, hiszen pozitív élményt ad és bizonyítottan befogadóbbá teszi az embereket. Így egy rendezvénybe csomagolt üzenet nem csak célba ér, hanem sokkal mélyebben és tartósabban is raktározódik el.

2. Személyes

Titkon mindannyian azt szeretnénk, hogy fontosnak érezzük magunkat, és mi legyünk a középpontban. Velünk foglalkozzon mindenki, és nekünk szóljon minden ajánlat, amiből majd mi kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Minden reklám erre épít, ezért kisebb-nagyobb sikerrel a célközönséget próbálja megszólítani, megszemélyesíteni.

Mi lehet annál személyesebb, amikor szemtől-szemben szólítjuk meg a célközönségünket, és ők akár mind az öt érzékszervüket egyszerre használva tapasztalhatják meg, hogy, amit ígérünk nekik, az a valóság.

3. Erősíti a kötődést

A megszerzett figyelmet meg is kell tartani. Akár reklámról, akár pr-üzenetről van szó, a cél, hogy erősítse a fogyasztók márkahűségét és pozitív hatása legyen a cég hírnevére.

A mélyen elraktározódott élmény rendkívül hatásos marketingeszköz, hiszen nem csak a jelenben hoz hasznot, hanem a jövőben is kamatozik; minél emlékezetesebb egy rendezvény, annál többet. Ugyanakkor egy jó rendezvény nem csak ügyfélszerzésre alkalmas; az aktív részvétel minden másnál jobb csapatépítő eszköz. Ez összekovácsolja a dolgozókat és a tapasztalatok alapján javuló hozzáállást és erősödő lojalitást eredményez.

4. Költséghatékony

Vezet statisztikát arról, hogy hirdetései kapcsán mennyi konkrét vásárlás vagy személyes kontaktus született? Tudja, hogy a munkavállalóknak biztosított, szabadon felhasználható cafeteria juttatások mennyibe is kerülnek pontosan a cégének? Ha igen, akkor pontosan tudja, hogy 1 főre levetítve akár több százezer forint is lehet évente ez az összeg, és ez nem minden esetben hozza meg a tőle elvárt hasznot.

Egy rendezvényen célzott és akár azonnal haszonra váltható megoldásokkal az egyik legköltséghatékonyabb módon tudjuk a büdzsénket felhasználni. Elmondható, hogy mind az értékesítést támogató, mind a munkavállalókat ösztönző rendezvények esetében jóval olcsóbban elérhetjük a kitűzött kommunikációs vagy marketingcélokat.

Milyen rendezvényt?

Akár szakkönyvekben akár az interneten nézünk utána, milyen céges rendezvénytípusok léteznek, azt vehetjük észre, hogy számtalan csoportosítási mód létezik. Lehet helyszín, jelleg, funkció, eredet, és még számtalan tulajdonság szerint csoportosítani. Most egy olyan csoportosítást mutatok be, mely a rendezvény által hozható hasznot tartja szem előtt. Ennek alapján a következő rendezvényeket különböztethetjük meg:

Értékesítést támogató rendezvények

Ide tartoznak azok a rendezvények, melyek a termék vagy szolgáltatás értékesítésében segítenek. Ilyenek a termékbemutatók, a vásárok, a roadshow-k, vagy épp a partnertalálkozók.

Munkavállaló-ösztönző rendezvények

A munkavállaló-ösztönző rendezvények segítenek az egységes és összetartó cég kialakításában, a fluktuáció csökkentésében, vagy épp a jövőkép kialakításában. Ide sorolhatjuk például a családi- és sportnapokat, az évértékelő vacsorákat vagy a tréningeket.

PR rendezvények

Amennyiben valamilyen fontos információt szeretnénk másokkal személyesen megosztani, és a mondanivalónk hitelességét a közvetlen kapcsolattal kívánjuk erősíteni, abban az esetben van szükségünk PR rendezvényre.

PR rendezvény egy átadó vagy avató ceremónia, egy jubileumi ünnepség, és egy sajtótájékoztató egyaránt.

Te is rendezvényben gondolkodol? Vedd fel velünk a kapcsolatot!