A problémamentes sátorállítás alapjai

Irányelvek és ötletek, amivel biztonságos lesz az üzemeltetés

Telepítési helyszín kiválasztása

Ne vízgyűjtő helyen legyen, lehetőleg védve legyen az évszakra jellemző uralkodó szélirányból, ne eshessen rá semmi, kánikula esetén az napsütéstől védett hely.

Rögzítés

Minimum 90 cm földszöggel (már 15 cm-rel rövidebb földszög esetében 30%-kal kisebb a tartóerő), a vázszerkezet elemeinek egymáshoz történő rögzítése minden esetben.

Erős szél elleni védelem

A tetőponyva széleit megakadályozandó szélkapcsok rögzítése, az oldalfalak összelapozott fűzése, oldalfalak aljának viharvassal történő rögzítése, kiegészítő spaniferezés a sátrak sarkain.

Nagy mennyiségű csapadék elleni védelem

A tetőponyvák feszesnek kell lenni, ez csak a tetőponyvák rögzítésével oldható meg (nagy mennyiségű csapadék esetén az ellensúllyal rögzített tetőponyvánál nagy az esélye a ponyvák behasasodásának és ezzel egyidejűleg kiszakadásának).

Merevítés

A tető merevségét adó „andrásozás” sodronyok segítésgével 4 helyen (már egy andrás sodrony hiánya 15%-kal csökkenti a tető merevségét), az oldalak merevségét adó andrásozás 4 helyen (már egy andrás hiánya 20%-kal csökkenti a az oldalak merevségét).

Akadálymentesítés

Az oldalfalak merevségét adó andrásozás kiváltása portálvasakkal, a nem használt oldalfalak rögzítése az oszlopokhoz.

Vész esetén

Erős füst és sötét esetén a vészkijáratot mutató vészjelző minden oldalon, egyszerűen oldható ponyvafűzés.

Érintésvédelem

Villám esetén – amennyiben nem földszöggel van rögzítve a sátor – földelés, a sátorvilágítás vezetékei és lámpatestei szabványnak megfelelő eszközök.

Lezárás

Rendezvény utáni lezárás esetén az oldalfalak behúzása és lefűzése, az elektromos berendezések áramtalanítása, a rögzítések ellenőrzése, sátor körüli nyílt lángok elzárása.


Amennyiben bármilyen kérdése felmerül a biztonsági intézkedések kapcsán kérem, forduljon hozzánk bizalommal!